My Apple Music Works

2 Mart 2014 Pazar

Çokseslenmiş Türk Sanat Müziği Şarkıları

Yaklaşık 12 yıl önce sevgili dostum Osman ZİYAGİL ile birlikte bir çalışma yaptık. Bu çalışmadaki amaç, bilinen Türk Sanat Müziği şarkılarımızı çoksesli bir biçimde eşlikleyerek bir albüm çalışması yapmaktı. O zamanki şartlar altında bu çalışmamızı dinleyicilere ulaştırmak için yapımcı firmalar ile görüşüldü ancak olumlu bir sonuç alınamadı.

Fakat artık günümüzde, yapılan bir çalışmayı dinleyicilere çeşitli web ortamları aracılığı ile ulaştırmak daha kolay bir hâl aldı. Ben de bu amaçla yaptığımız bu kayıtları Soundcloud web sayfasına yükleyerek dinleyicilerle paylaşma kararı almış bulunuyorum.

Ben, aslen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi - Devlet Konservatuvarı'nda Kompozisyon ve Orkestra Şefliği eğitimi almış bir sanatçıyım. Yani bazı "eski" bakış açılarına göre "Batı müzikçisiyim." Yine "eski" bir bakış açısına göre, "Batı Müziği" eğitimi almış birinin "Türk Müziği" alanı ile ilgili bir çalışma yapmış olması oldukça "TUHAF" bir durum. Dikkat ederseniz burada bazı bakış açılarını yansıtırken eski kelimesini tırnak içinde kullandım. Bir besteci olarak, ben kendi müziğimizin "makam, dizi, üslup, tavır, ayak, düzen" gibi yapılarını bilmek durumundayım. Kendi müziğimiz derken Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği'ni birlikte düşünüyorum. Bu iki müziği "Türk Müziği" adı altında da birleştirebiliyoruz. Ben kendi eserlerimde bize ait olan ses ve dizi kaynaklarını bir malzeme olarak kullanıyorum. Ayrıca, caz, tango ve benzeri müzik stillerini de eserlerimde bazen bir üslup olarak kullanabiliyorum.

Ancak, burada sunduğum çalışma ise, bilinen bazı TSM şarkılarına bazen senfonik eşlik tarzında, bazen de caz müziği eşlik tarzında alternatif armonilemeler ile sunmaktır.

Aşağıda, bu çalışmayı bir çalma listesi (playlist) haline getirdim.

1 yorum:

  1. Sevgili Hocam bunlar çok kıymetli işler. Emeğinize sağlık. İyi ki varsınız.

    YanıtlaSil