My Apple Music Works

17 Ocak 2012 Salı

Film ve Dizi Müziği Besteciliği

Geçen gün televizyonda bir yerli diziye göz ucuyla bir kaç dakikalığına baktığımda şunu düşündüm. Ama önce size linkini verdiğim bir site için BURAYA tıklamanızı rica edeceğim.

Yukarıda linki verdiğim web sayfasına baktığınızda son 30 yılın en önemli Film Müziği bestecilerinin bir listesini göreceksiniz. Evet, yurt dışında ve özellikle Amerika'da "Film Müziği" bir sektör haline gelmiş durumda. Ama şöyle bir baktığınızda en az 10 adet besteciden söz edilebiliyor ki, IMDB (Internet Movie Database) web sayfası, 10 En İyi Film Müziği Bestecisi diye bir liste oluşturmuş.

Buradan nereye geleceğim? Dönüp ülkemize baktığımızda, bizde de filmlerimize müzikler bestelemiş iyi isimlerden söz etmenin mümkün olduğunu görebiliriz. Bu noktada özellikle bir isim vermemeye dikkat ediyorum. Çünkü, birisinin ismini verip öbürününkini vermez isem hata ve ayıp etmiş olabilirim. Yukarıda linklerini verdiğim bestecilerden bazıları da hem sinema filmlerine hem de televizyon dizilerine müzikler besteleyebiliyorlar. Ancak, şu anda ülkemizde oynamakta olan dizilere baktığınızda bir veya iki ismin ortada dolaştığını görebiliyorsunuz. Buradan kimseyi kıskandığım gibi saçma bir eleştiri gelmesin. Ben sadece "ufuk ve derinlik" açısından gördüğüm sığlığa dikkat çekmek istiyorum. Gönül isterdi ki, şu anda sinema filmlerimize ve dizilerimize müzikler besteleyebilen ya da yapımcı ve yönetmenlerin gerekli özeni göstererek film ve dizilere "zaman ve bütçe darlığı" bahanesi olmadan rahatça müzikler besteleyebilen en az 5 - 6 tane bestecimiz olsun ve senaryo, oyunculuk, görüntü yönetmenliği, kurgu gibi unsurlara verilen önemin ve değerin "müziğe" ve bu müziği besteleyen "bestecilere" biraz daha fazla verilmesini isterdim. Ama görüyorum ki, gerek diziler ve gerekse sinema filmlerine hazırlanacak müziklerin ve müzikçilerin seçiminde "ahbap-çavuş / eş-dost-tanıdık-ünlü isim" kriteri geçerliliğini koruyor. Bu durumdan herkes de memnun görünüyor gibi.

Dediğim gibi, bu yazıda ben sadece düşüncelerimi aktardım. Amacım kimseyi karalamak değil, ancak "ufuk ve derinlik" açısından çıtanın seviyesine dikkat çekmek istedim. Hepsi bu.

1 yorum:

  1. Düşünceleriniz ve gözlemleriniz çok doğru hocam..harfiyen katılıyorum size.saygılar

    YanıtlaSil